Lokalhistorisk aften i Hvejsel Præstegård

DEN SMUKKESTE VEJ

Så er der atter tid til Lokalhistorisk aften i Hvejsel Præstegård!
I år handler det om de historier, der er knyttet til Vongevejens videreførelse gennem Fousingdalen mod Vonge i 1887. Historien bliver fortalt af folk fra familier der har boet der i generationer.
Det er ved forlængelsen, det begynder at gå stærkt. Vejen nåede til Sandvad nogle år før.  I 1887 blev mejeriet bygget – næsten samtidig med forsamlingshuset. Kroen flyttede fra Ildved til landevejen ved Sandvad, og her blev så opført den største kørestald i Vejle Amt.

Det største karetmager- værksted i Jylland uden for storbyerne blev ligeledes opført, men efter Første Verdenskrig tog bilerne over og interessen for stadsvogne og kørestalde aftog.

Et udtryk er blevet hængende ved vejen: ”Den er god ved hestene”. Det kom også til at gælde for bilerne. Da lastbilerne blev store med svage motorer og bremser, kom de fra hovedvej 13 gennem Sandvad til Vejle for at undgå Horsensbakken. Det samme skete fra hovedvej 18, når de tunge lastvogne kørte gennem Grejsdalen, for at undgå Lerbæk og Uhrhø bakkerne. Mange brunkulsbiler kom fra Styvelgård over Hygum og Brandbjerg til vejen gennem Grejsdalen.
Alt dette vil blive vendt og behandlet i Hvejsel tirsdag den 17. februar kl. 19.30. Alle er velkomne.

Thyrasvej på TVSYD +

Thyrasvej på TVSYD
På torsdag kl. 15 og 19.55 sender TV SYD+ et indslag fra Jelling, som især handler om huse på Thyrasvej, som ikke findes længere. Lokalhistorisk Arkiv har bidraget med et par fotos fra gemmerne – bl,a, dette, Haandværkerforeningen, som lå på Thyrasvej 5. Billedet er fra 1910, fotografen ukendt. Husk at se med…

b11

Generalforsamling i Lokalhistorisk Forening

Mølvang set fra nord, 1999 Fotograf: Erling Nyggard

Mølvang set fra nord, 1999
Fotograf: Erling Nygard

Torsdag den 20. marts kl. 19.30 er der generalforsamling i Lokalhistorisk Forening for Jelling, Kollerup-Vindelev og Hvejsel sogne. Dagsordenen følger vedtægterne, som kan ses her: www.jellinglokalhistoriskeforening.dk

Efter generalforsamlinger fortæller Jørgen Mols om Mølvang og barndomshjemmet Kiddegård.

Alle er velkomne og tilmelding er ikke nødvendig.

Arrangementet finder sted i Byens Hus.

 

Lokalhistorisk aften i Hvejsel Præstegård

Hvejsel-aften

Tirsdag den 18. februar slog man dørene op til Hvejsel Præstegård og indbød til en aften med lokalhistoriske fortællinger. Niels Mortensen, der ses på billedet var – på vegne af både Lokalhistorisk Forening og arkivet i Jelling – hovedmanden bag aftenen. Han smiler – og det har han en rigtig god grund til, for der kom omtrent 100 besøgende. Ud over en masse lokalhistorie var der hjemmebagt kringle og kaffe/the til alle.

Aftenen i Hvejsel er en årligt tilbagevendende begivenhed. Så hold godt øje med programmet, når vi i 2015 atter nærmer os februar.

 

Lærer for Livet

I 2014 markerer hele Danmark 200 års jubilæet for indførelse af undervisningpligten. I Vejle Kommune er der iværksat en kampagne med henblik på at indsamle en masse spændende lærer-erindringer. Er du nuværende eller tidligere lærer, kan du deltage i projektet ved at skrive og  indlevere din erindring til arkivar Karin Conradsen, karco@vejle.dk. Du kan også kontakte Karin Conradsen for yderligere information og inspiration. Deadline for indlevering er 1. juni 2014. Karin Conradsen er hver tirsdag på Jelling Lokalhistoriske Arkiv i Byens Hus, hvor du også er velkommen til at kigge forbi.

b2237

Elever fra Mindstrup Skole, ca. 1950