Lokalhistorisk aften i Hvejsel Præstegård

DEN SMUKKESTE VEJ

Så er der atter tid til Lokalhistorisk aften i Hvejsel Præstegård!
I år handler det om de historier, der er knyttet til Vongevejens videreførelse gennem Fousingdalen mod Vonge i 1887. Historien bliver fortalt af folk fra familier der har boet der i generationer.
Det er ved forlængelsen, det begynder at gå stærkt. Vejen nåede til Sandvad nogle år før.  I 1887 blev mejeriet bygget – næsten samtidig med forsamlingshuset. Kroen flyttede fra Ildved til landevejen ved Sandvad, og her blev så opført den største kørestald i Vejle Amt.

Det største karetmager- værksted i Jylland uden for storbyerne blev ligeledes opført, men efter Første Verdenskrig tog bilerne over og interessen for stadsvogne og kørestalde aftog.

Et udtryk er blevet hængende ved vejen: ”Den er god ved hestene”. Det kom også til at gælde for bilerne. Da lastbilerne blev store med svage motorer og bremser, kom de fra hovedvej 13 gennem Sandvad til Vejle for at undgå Horsensbakken. Det samme skete fra hovedvej 18, når de tunge lastvogne kørte gennem Grejsdalen, for at undgå Lerbæk og Uhrhø bakkerne. Mange brunkulsbiler kom fra Styvelgård over Hygum og Brandbjerg til vejen gennem Grejsdalen.
Alt dette vil blive vendt og behandlet i Hvejsel tirsdag den 17. februar kl. 19.30. Alle er velkomne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>